SAJTÓKÖZLEMÉNYEK

A CYEB a BÉT50 tagjai között

Energiaszakik - CYEB Csoport

A képlet egyszerű. Ha valaki ránéz egy energiaszámlára, az két fő tételből áll össze: a mennyiségből és az egységárból. A CYEB Csoport küldetése, hogy a nagyvállalati termelési folyamatok hatékonyságának a növelésével a felhasznált energiamennyiséget, energiakereskedelmi szolgáltatásával pedig az egységárat csökkentse. Ez elég jól működik.

 

Világszinten is egyedülálló a CYEB Csoport (Cut Your Energy Bill, azaz csökkentsd az energiaszámlád) üzleti modellje: bár más európai országokban és az Egyesült Államokban szintén vannak a szentendrei székhelyű vállalatéhoz hasonló profilú cégek, olyanról nem tud Szebeni Márton ügyvezető igazgató, hogy energiahatékonysági megoldásokat kínáló társaságból nőtt volna ki egy energiakereskedelmi ág. Ennek egyik oka, hogy egy multinacionális kereskedőcégtől, amelynek akár atomerőművei is vannak, kevésbé hangzik hitelesen, ha azt mondja: csökkenteni szeretné ügyfelei energiafelhasználását.

 

A villamosmérnök végzettségű Szebeni Márton egy nagy váltással, eredményes IT-s pályafutását követően tért át az energetikai területre. A CYEB Csoport története a gazdasági világválság előtt, 2006 körül kezdődött, és az energiapiac szerencsétlenül elsült liberalizációja adta az ötletet. Sokan azt várták, hogy a nyitásnak köszönhetően csökken majd az energia ára – azonban ez nem így lett, sőt, pár év alatt szinte a duplájára nőtt. Így a vállalatoknál is egyre nagyobb költségelemként jelent meg az ezzel kapcsolatos kiadás. Ha pedig valaminek felmegy az ára, akkor előbb-utóbb tenni kezdenek ellene – ez adta az ötletet, hogy energiahatékonyság- növelő megoldásokkal kezdjenek el foglalkozni.

 

 

Hatékonyság és innováció

A CYEB a kelet-közép-európai térség dinamikusan fejlődő energetikai vállalatcsoportja. Névválasztása – „Cut Your Energy Bill” – csökkentsd az energiaszámlád) híven tükrözi a cég küldetését. A vállalat az energiahatékonyság növelésével eredményesen javítja partnerei üzleti sikerességét és versenyképességét, miközben eredményesen hozzájárul a klímaváltozás negatív hatásainak mérsékléséhez. Priegl Gábort, a vállalat üzletfejlesztési és nemzetközi kapcsolatékért felelős igazgatóját a jelenlegi piaci lehetőségekről és a cégcsoport jövőbeni terveiről kérdeztük.

Ön több mint egy éve vezeti a CYEB csoport üzletfejlesztési és nemzetközi kapcsolatok területét. Milyen fejlesztési területekre koncentrál a vállalat?

A CYEB csoport története klasszikus energia-megtakarítási projektekkel kezdődött, elsősorban a világítási energia hatékonyságának javítását céloztuk meg. S mivel a CYEB által ígért megtakarítások tényszerűen teljesültek, ezért ügyfeleink újabb és újabb technológiai problémákkal keresték meg szakembereinket. Ma már komoly sikereket tudunk felmutatni a transzformátorokkal, motorokkal, egyedi hajtásokkal kapcsolatos hatékonysági projektek implementálásában. A CYEB egyik legújabb üzleti területe az energiatároló rendszerek létesítése. Véleményünk szerint ugyanis ez lesz az elkövetkező három év egyik stratégiai iránya az energetikai piacon.

Szakértelem - minőség - referencia

Partnerség - szakértelem - minőség - referencia. Mindennapi megszokott szófordulatok a business világában. Pontosan megfogalmazott ügyféligények, elvárások az üzleti partnerek részéről a tárgyalási folyamatban.

A CYEB a magyarországi energiapiac egyik meghatározó szereplőjeként ezeket a célokat tűzte ki zászlós hajójára az együttműködései során. 2009-ben az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az autópályák közvilágítás korszerűsítéséről döntött, melynek megvalósításában a CYEB cégcsoport nyerte el a megbízatást. Erről a több ütemben megvalósuló projektről kérdeztük Cseh Tamást, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Gépészeti és Energetikai osztályvezetőjét és Szebeni Mártont, a CYEB Energiakereskedő Kft. ügyvezető igazgatóját. 

Mi generálta a szolgáltatás igénybevételének lét- jogosultságát? Mi volt a megfogalmazott üzleti igény?

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt részéről alapvető két fontos irányt jelölnék meg a beruházás kapcsán. Az egyik, hogy a vállalat kezelésében lévő gyorsforgalmi úthálózat világítási hálózatának korszerűsítése - a jogszabályokban és szerződésekben rögzített paraméterek alapján -, valamint az egyéb fórumokon kifejeződő társadalmi elvárások szerinti üzemeltetése, és műszaki állapotának gazdaságilag hatékony fenntartása. Emellett nagyon fontos szempont volt az is, hogy az új beruházás olyan megoldást hozzon, amely összhangban van a vállalat társadalmi felelősségvállalási programmal, amiben a környezet megóvása és a működés közben az ökológia környezetre mért hatás csökkentése is érvényre jusson.

Angolról magyarra

avagy mennyi mindent jelenthet a Cut Your Energy Bill kifejezés egy vállalat életében?

A CYEB cégcsoport 2007 óta van jelen a magyarországi energiapiacon. Legyen szó villamosenergiakereskedelemről,

földgázenergia forgalmazásáról vagy a legújabb innovatív energetikai megoldásokról, a cégcsoport komplex energiamenedzsment-szolgáltatáscsomaggal és hatékony megoldási javaslatokkal áll ügyfelei rendelkezésére a mindennapokban. Egyedülálló mérnöki szakértői szolgáltatásaik ma már nemcsak hazánkban, hanem a régióban, Szlovákia és Románia területén is elérhetők. Briski Vilmos ügyvezetőt a koncepció hátteréről kérdeztük, és persze arról, hogyan is működik mindez a gyakorlatban.

Milyen területeket érint a cégcsoport által kínált, színes termékpaletta?

Az elmúlt évek során számos energetikai projekttel szerteágazó, az ipar és a szolgáltatási piac sok meghatározó vállalatával sikerült olyan együttműködést létrehozni, mellyel partnereink jelentős energiamegtakarításokat értek el. A partnereinkkel olyan munkakapcsolatot tudtunk kialakítani, aminek köszönhetően nagyon pontos képet alkothattunk a villamos energia és földgázenergia felhasználásáról, valamint a felhasználás dinamikájáról. Ezt az ismeretet felhasználva, a folyamatos szaktanácsadás keretében további kedvező beszerzési források segítségével, illetve nagyfokúan automatizált informatikai rendszerrel alacsony költségszinten tudjuk energiával ellátni az ügyfeleinket.

Mérés, tervezés, kivitelezés, mérés, üzemeltetés, majd ismét mérés

Energetikai költségcsökkentés, mérnöki pontossággal

A CYEB által készített havi jelentések minden olyan információt tartalmaznak, amik a felelős döntés meghozatalához vagy az aktuális energetikai megoldások átalakításához szükségesek. Szakembereik figyelik az energiatőzsde alakulását, az árfolyamváltozásokat, az ügyfeleiknél esetlegesen fellépő meddő teljesítményt, illetve energiafogyasztásuk alakulását. 

Cégünk más hasonló profilú vállalatokkal leginkább csak a szolgáltatásaink részterületein találkozik. Úgy gondolom, ma, Magyarországon a CYEB az egyetlen olyan, biztos háttérrel rendelkező, stabilan növekvő regionális vállalat, mely megoldásorientált mérnöki szemlélettel nyújt komplex energetikai megoldásokat a cégek energiaköltségei– nek csökkentése érdekében. Így azt is mondhatnám, hogy az igazi „versenytársaink” nem a más piaci szereplők, hanem az ügyfeleink új iránti nyitottságának hiánya.

A CYEB innovatív, de nem feltétlenül úttörő megoldásokat javasol. Kísérletezés helyett bizonyítottan működő technológiák újszerű felhasználásával érünk el jelentős költségcsökkentést az ügyfeleinknél, ugyanakkor folyamatosan keressük a legújabb, igazoltan megbízható technológiákat.
 

A CYEB kereskedelmi igazgatóját, Ignácz Richárdot kérdeztük arról, hogy hová pozicionálja a CYEB-et a magyar energiapiacon?