SAJTÓKÖZLEMÉNYEK

Angolról magyarra

avagy mennyi mindent jelenthet a Cut Your Energy Bill kifejezés egy vállalat életében?

A CYEB cégcsoport 2007 óta van jelen a magyarországi energiapiacon. Legyen szó villamosenergiakereskedelemről,

földgázenergia forgalmazásáról vagy a legújabb innovatív energetikai megoldásokról, a cégcsoport komplex energiamenedzsment-szolgáltatáscsomaggal és hatékony megoldási javaslatokkal áll ügyfelei rendelkezésére a mindennapokban. Egyedülálló mérnöki szakértői szolgáltatásaik ma már nemcsak hazánkban, hanem a régióban, Szlovákia és Románia területén is elérhetők. Briski Vilmos ügyvezetőt a koncepció hátteréről kérdeztük, és persze arról, hogyan is működik mindez a gyakorlatban.

Milyen területeket érint a cégcsoport által kínált, színes termékpaletta?

Az elmúlt évek során számos energetikai projekttel szerteágazó, az ipar és a szolgáltatási piac sok meghatározó vállalatával sikerült olyan együttműködést létrehozni, mellyel partnereink jelentős energiamegtakarításokat értek el. A partnereinkkel olyan munkakapcsolatot tudtunk kialakítani, aminek köszönhetően nagyon pontos képet alkothattunk a villamos energia és földgázenergia felhasználásáról, valamint a felhasználás dinamikájáról. Ezt az ismeretet felhasználva, a folyamatos szaktanácsadás keretében további kedvező beszerzési források segítségével, illetve nagyfokúan automatizált informatikai rendszerrel alacsony költségszinten tudjuk energiával ellátni az ügyfeleinket.

Hogyan építhetők ki hatékony kapcsolatok az energia-felhasználókkal, és miként lehet őket energia-megtakarításra ösztönözni?

Az együttműködés keretében a mérnöki szakértői csapatunkkal részletesen átvizsgáljuk ügyfeleink energiafelhasználási szokásait, és ennek ismeretében megoldási javaslatokat teszünk azzal kapcsolatban, hogy miként csökkentsék a rejtett költségeket az energiaszámlákban. Egy konkrét példával szemléltetném, hogyan zajlik ez a mindennapokban! Egyik nagyfogyasztónknál a helyi elosztó kétirányú ellátásra (betáplálás) hivatkozva számlázott kétszeres rendszerhasználati díjat. Ennek felülvizsgálatakor kiderült, hogy bizonyos rendszerkövetelmények nem teljesülnek. Iránymutatásaink alapján ezért ügyfelünk reklamált a szolgáltatójánál, és ennek hatására 20 millió forintot írtak jóvá a számláján.

A cégükhöz forduló vállalatoknál melyek az energiamenedzsment fő területei?

Cégcsoportunk energiakereskedelemmel foglalkozik, ami magában foglalja a földgáz- és villanyenergia-kereskedelmet, vagy említhetném itt a hazai piacon újdonságnak számító világítási megoldásokat, az úgynevezett fényszolgáltatást, de az energiaaudit is kedvelt szolgáltatás az ügyfeleink körében. A szolgáltatások köréből kiemelném az energiavételezés területét.

Hogyan lehet projekteket felállítani és a jobb energiahatékonyságot célul kitűző beruházások létjogosultságát alátámasztani?

Igyekszünk szolgáltatásaink mérnöki szakértelmét kiegészíteni az energiapiachoz kapcsolódó pénzügyi tanácsadással is. Egy optimális energiaár az ügyfelünkkel egy közös „produkció” eredménye. A villamos energia önmaga egy tőzsdei termék, amelyet euróban jegyeznek. Működési elve is azonos, a jelenlegi (prompt) árak határozzák meg későbbi árak (forward) mértékét. A fukushimai katasztrófa után, a német kormány döntését követően (az 1980 előtt épült atomreaktorok leállítása Németországban) az áram ára egész Európában megawattóránként 5 euróval nőtt. Cégcsoportunk szolgáltatása viszont az, hogy az informatikai rendszerünk napi rendszerességgel figyeli az energiatőzsdei árakat, és a kiértékelő riportok alapján értékesítőink abban az esetben, ha ügyfeleiknek kedvezőbb ár lehetősége áll fenn, azonnal felveszik velük a kapcsolatot, hogy ezt a kedvező piaci helyzetet a javukra fordítsák. Szerződéskötéskor is hasonlóan járunk el, ezért is javasoljuk az ügyfeleinknek, hogy tőzsdével transzparens módon, az általunk javasolt időpontban szerződjenek. Tehát egy képletet állítunk fel nekik, aminek alapján bármikor leköthetik a következő időszakra a szükséges energiát. Kicsit tréfásan azt is mondhatnám, hogy szerződéskötésnél nem az számít, hogy kivel, hanem az, hogy mikor szerződünk. Erről a megoldási javaslatunkról azt a visszajelzést kaptuk, hogy amióta szolgáltatásunkat használják, azóta nincs értelme tendereztető cégekre bízni az energiabeszerzést. Összegezve elmondhatom, hogy cégcsoportunknál a szolgáltatások minden területén folyamatosan jelen van – és alkalmazzuk is a mindennapokban a szlogennek választott angol mondatot: Cut Your Energy Bill.


> Vissza